Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

H ανακοίνωση του Συλλόγου σχετικά με τη συμμετοχή του σε σχολική ημερίδα δεν εκφράζει την ψηφισμένη θέση των μελών του Δ.Σ.


 Χαλκίδα  9 Μαρτίου 2014

Θέμα : H  ανακοίνωση του Συλλόγου σχετικά  με τη συμμετοχή του σε σχολική ημερίδα δεν εκφράζει την ψηφισμένη θέση των μελών του Δ.Σ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας για το μήνα Μάρτιο.

Προ ημερησίας διάταξης θέσαμε, μέσω του εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. Μπλέτσα Χρήστου,  ως θέμα συζήτησης  τη συμμετοχή του Συλλόγου μας (τρόπος, παράμετροι, αποτελέσματα) στην ημερίδα «Σχολικός Εκφοβισμός: Από τη θεωρία στη δράση! ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα το ίδιο ζήτημα κατατέθηκε προς συζήτηση κι από την εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ.

Η εισήγησή του συνάδελφου Μπλέτσα Χρήστου  ήταν η εξής :

«Σε προηγούμενο Δ.Σ. είχαμε αποφασίσει τη συμμετοχή μας ως συνδιοργανωτές σε επιστημονική ημερίδα σχολικού Συμβούλου της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.

Είχαμε μιλήσει για μια επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια των δράσεων των σχολικών μονάδων της  1η Περ. Π.Ε. Χαλκίδας  και της 5η Περ. Π.Ε. Ν. Φθιώτιδας και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε όλοι να είναι ο Σύλλογός μας συνδιοργανωτής.

          Όμως, και καθόλου άδικα, γίναμε δέκτες έντονων, σοβαρών και δικαιολογημένων παραπόνων κι ενστάσεων από συναδέλφους μας, τόσο της 1ης Περιφέρειας Π.Ε. Χαλκίδας όσο κι άλλων Περιφερειών Π.Ε. αναφορικά με τη συμμετοχή μας αλλά και το τελικό αποτέλεσμα της ημερίδας αυτής.

          Οι συνάδελφοι, δικαιολογημένα κατ’ εμέ, διαμαρτύρονται γιατί 1) στην ημερίδα δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού (ακόμα και εκπαιδευτικοί της 1ης Περ. Π.Ε. Χαλκίδας) και 2) γιατί με  τη συμμετοχή μας, ως Σύλλογος, ουσιαστικά νομιμοποιήσαμε μια φιέστα κι όχι μια επιστημονική ημερίδα.

          Καταρχήν ως συνδιοργανωτές, θα έπρεπε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές. 

          Πιστεύω ότι, αν γνωρίζαμε εξαρχής τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων στην ημερίδα, δύσκολα θα συμφωνούσαμε να γίνουμε «συνδιοργανωτές», για ευνόητους λόγους.

          Δεύτερον, στο πάνελ δεν βρέθηκε κανείς εκπρόσωπος του Συλλόγου μας, η πιο λογική επιλογή θα ήταν να βρίσκεται η Πρόεδρος, επομένως συνδιοργανωτές επί της ουσίας δεν είμαστε.

          Τρίτον, ήταν μέγιστο λάθος να μην έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων της 1ης Περιφέρειας Π.Ε. Χαλκίδας, τόσο σε επίπεδο απλής συμμετοχής, όσο και σε επίπεδο εισηγήσεων.

          Τέταρτον, και πιο σημαντικό, χωρίς να το θέλουμε συμμετείχαμε σε ένα «επικοινωνιακό πανηγύρι» του Υφυπουργού Παιδείας (θεμιτή από την πλευρά του κάθε προσπάθεια, εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα) που με την παρουσία μας και μόνο νομιμοποίησε τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την αξιολόγηση, το σχολικό εκφοβισμό κι όλα τα υπόλοιπα.

          Αρκεί μια ανάγνωση των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν για να καταλάβει ότι αυτό που εμείς «συνδιοργανώσαμε» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια πολιτική φιέστα!

          Τελικά σε τι φανήκαμε χρήσιμοι στην ημερίδα, εκτός από το να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας;

          Καλούμε το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας να εκφράσει μέσα από δελτίο τύπου τη δυσαρέσκειά του γιατί μια επιστημονική ημερίδα χρησιμοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας για την προβολή όχι του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών αλλά των προϊσταμένων του».

          Αφού ακολούθησε η διαλεκτική διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε Δ.Σ. και καταγράφηκαν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς,  πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. το οποίο αποφάσισε με πλειοψηφία 4 ΥΠΕΡ (Τελευταίο Θρανίο, ΕΣΑΚ, ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ) και 3 ΚΑΤΑ (ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ) να βγάλει ανακοίνωση στην οποία :

1) θα δηλώνει ότι ο Σύλλογος μας συμμετέχει ως συνδιοργανωτής μόνο σε επιστημονικές ή συνδικαλιστικές που στόχο έχουν να προάγουν και να αναδείξουν τα ζητήματα Παιδείας και δε συμμετέχει σε καμία εκδήλωση που οργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας

2) θα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν είχαν όλοι οι συνάδελφοι της 1ης Π.Ε. Εύβοιας που έχουν ασχοληθεί σε επιστημονικό επίπεδο με το σχολικό εκφοβισμό (πχ έχουν πραγματοποιήσει σχετικές μελέτες κτλ) τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους και τις επιστημονικές τους θέσεις καθώς και για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί ευθύς εξαρχής για τη «συνδιοργάνωση» της ημερίδας από το Υπουργείο Παιδείας και

3) να καταδικάσει με τον πλέον απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο την μετατροπή μιας επιστημονικής ημερίδας σε επικοινωνιακή – πολιτική φιέστα από τον κ. Υφυπουργό Παιδείας.

          Με λύπη μας είδαμε ότι η ανακοίνωση που έστειλε ο Σύλλογος στο Ενημερωτικό Δελτίο 4 (στις 6/3/2014) καμία σχέση δεν έχει με την ψηφισμένη απόφαση του Συλλόγου μας.

          Ασφαλώς και  η ευθύνη βαραίνει στο ακέραιο το Προεδρείο και τους υπεύθυνους (σύμφωνα με το καταστατικό) για την αποστολή των κειμένων του Συλλόγου.

          Σε καμία περίπτωση το κείμενο που εστάλη με υπογραφή της Προέδρου και της Γενικής Γραμματέως δεν εκφράζει τη βούληση της πλειοψηφίας του Δ.Σ., όπως αυτή αποτυπώθηκε από τις εισηγήσεις των μελών του αλλά και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

          Δε γνωρίζουμε αν δε δύνανται ή δεν επιθυμούν, για τους δικούς τους λόγους, οι καταστατικά υπεύθυνοι να αποτυπώσουν στα κείμενα  του συλλόγου μας τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας, σε κάθε περίπτωση όμως η επιεικώς απαράδεκτη αλλοίωση της απόφασης του συλλόγου καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατικής λογικής.

          Αν αδυνατούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, ας το δηλώσουν. Καταστατικές λύσεις υπάρχουν.

          Αντιλαμβάνεται φυσικά κάθε νοήμων άνθρωπος ότι τέτοιου είδους τεχνάσματα υποσκάπτουν την ενότητα και την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων , ειδικά όταν τα «λάθη» αυτά έχουν ως συνέπεια την προστασία των πολιτικών προσώπων που προΐστανται του Υπουργείου Παιδείας.

          Η αγωνιστικότητα και η ενότητα δε χτίζονται με αυθαίρετες ενέργειες και αποφάσεις, δομούνται πάνω σε συνεργασίες και σεβασμό της άποψης της πλειοψηφίας.

          Καλούμε το Προεδρείο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας να ανακαλέσει το κείμενο και να αποστείλει κείμενο σύμφωνο με τις αποφάσεις και τις ψηφισμένες θέσεις της πλειοψηφίας.

          Καλούμε όλα τα μέλη του Δ.Σ. συζητήσουν το θέμα στο επόμενο Δ.Σ. και να πάρουν θέση.

          Πάνω από όλα καλούμε τους καταστατικά υπεύθυνους για την επικοινωνία του Συλλόγου να κοινοποιούν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου όπως αυτές ψηφίστηκαν, όσο επώδυνες κι αν είναι για κάποιους.

          Πάνω από όλα σεβασμό στη βούληση της πλειοψηφίας.

 

Από  το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου